Luchtbevochtigers

Zodra het buiten kouder wordt, verwarmen wij onze huizen waardoor de luchtvochtigheid daalt. Vooral in de winter is de luchtvochtigheid binnenshuis laag, soms nog geen 30%, terwijl dit 55% zou moeten zijn. Dit kan ervoor zorgen dat uw parketvloer meer gaat krimpen. Hierdoor kunnen krimpnaden ontstaan in uw vloer.

Om voor uw vloer maar ook voor uw gezondheid het ideale klimaat te creëren raden wij aan zodra de relatieve luchtvochtigheid in de ruimte lager als 55% is een luchtbevochtiger te plaatsen.

Met relatieve luchtvochtigheid wordt aangegeven hoeveel procent waterdamp zich in de lucht bevindt ten opzichte van de maximale hoeveelheid waterdamp, bij een bepaalde temperatuur en luchtdruk.

We onderscheiden verschillende soorten van luchtbevochtiging.

Stoombevochtiger

In deze techniek zal allereerst het water uit een waterreservoir gekookt worden. Vervolgens blaast de luchtbevochtiger de waterdamp de lucht in. Hierdoor wordt de luchtvochtigheid verhoogd. Hiermee zal de temperatuur ook verhogen. Deze methode gebruikt relatief veel energie.

Ultrasoonbevochtiger (ultrasonic/cool mist)

Deze techniek werkt met hoge frequente trillingen onder water. Deze trillingen zijn niet hoorbaar. De trillingen transformeren het water tot een microfijne nevel. Vervolgens zorgt een geruisloze ventilator ervoor dat deze nevel in de kamer wordt gedreven. Daarnaast wordt door middel van een voorverwarmingsfunctie een temperatuursdaling voorkomen is het mogelijk om warme mist te maken (40 °C). De ultrasone trilling en het voorverwarmingselement houden het water bacterievrij. Daarnaast wordt er weinig stroom verbruikt met deze techniek. Ultrasone luchtbevochtigers zijn tevens voorzien van een ingebouwde hygrostaat en een traploze outputregelaar. Hierdoor worden alle voorkomende verontreinigingen zoals microben en schimmels gedood. Door een ontkalkingspatroon te gebruiken kan kalkaanslag worden voorkomen.

Koudwaterverdamper

Deze techniek zuigt droge lucht aan en maakt het vochtig. De droge lucht wordt door een ventilator onttrokken aan de ruimte en vervolgens langs natte elementen geleid in het waterreservoir. Al deze elementen reinigen en verdampen het water en de bevochtigde lucht komt opnieuw in de ruimte. Bij deze wijze van bevochtigen wordt weinig energie verbruikt, komen er geen waterdruppels in de ruimte en wordt er geen kalk en mineraalaanslag veroorzaakt.